nuxoe.com logo

Mblock, TCRT5000 Kızılötesi, Cisim Algılama Sensörü ve PROJELER -43


Tcrt5000 kızılötesi sensör olarak bilinmektedir. Üzerinde bir alıcı bir tanede verici bulunmaktadır. Vericinin gönderdiği sinyal cisme çarparak geri alıcıya gelir, alıcı ise gelen ışık şiddetine göre Analog girişten veya dijital girişten okuma işlemi yaparak bir değer alır. Burada yansıyıp gelen ışık ile cisim yüzeyinin rengi tespit edilebilir. Rengi tespit etme mantığı ise cismin yansıtıcı yüzeyine bağlıdır. 2 mm ile 15mm arasında sağlıklı değerler verebilir. Çizgi izleyen robotlarda kullanılır. Üzerinde bulunan 4 girişten biri 5v, biri GND biri A0- analog pin, biri DO – dijital pindir. Analog pin 0-1023 arasında değer almaktadır ve 1023 değerine ne kadar yakınsa, cismin yansıtıcı özelliği o kadar çoktur yani bir o kadar beyaza yakındır anlamındadır. Dijital girişte gelen sonuçlar seri ekranda okunabilir, bu sonuçlar 0 veya 1 dir. “0” değeri cismin beyaz olduğunu, “1” değeri ise cismin siyah olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca sensörün üzerinde bulunan OUT ışığı ile beyaz zemine geçildiği anlaşılabilir.
Aşağıdaki devreyi hazırlayın
Devrenizi hazırladıktan sonra kod yazmaya başlayabilirsiniz. Bu kodda, TCRT5000 sensörümüzün DO girişini 3 nolu Dijital girişe, ledimizin + bacağını 2 nolu Dijital girişe bağladık. Bu kod ile amacımız sensörümüzün yansıyabilen bir yüzeye yaklaştırdığımızda “0” değerini alıp ledi yakması, siyah renkte ise “1” değerini alıp yanmamasıdır. Bu şekilde çizgi izleyen robot yapabiliriz.
Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Mesajlar (3)

Admin
Admin dedi ki: 7/7/2022 9:52:01 PM

@Ali Cafer bey, dediğiniz gibi baglantı yaparsanız sıkıntı olmaz.

Ali Cafer YILDIZ
Ali Cafer YILDIZ dedi ki: 7/3/2022 6:40:26 PM

Hocam merhaba arduinoya enerji vermek için gnd ve vcc den enerji versek sıkıntı olurmu?

Alper Taha YAĞMUR
Alper Taha YAĞMUR dedi ki: 12/29/2021 3:31:34 PM

Yusuf hocam çook iyi bir kod

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler