nuxoe.com logo

Mblock, FC-04 Ses Sensörü ve PROJELER -35

 Friday, January 15, 2021 Friday, January 15, 2021 962 962 Kez Okundu MBlock MBlock

Sound Detector diye de bilinen modül, üzerindeki mikrofon aracılığı ile ortamdaki ses şiddetini tespit etmek için kullanılır. Ses hassasiyeti sensör üzerindeki trimpot ile ayarlanabilir. Ses kartının üzerindeki A0 çıkışı Analog, D0 çıkışı dijital çıkışı temsil eder. Analog çıkıştan 0-5V (0-1023) arasında bir değer okunur, D0 olan dijital çıkış ise ortamdaki ses seviyesi kart üzerindeki trimpot ile ayarladığımız seviyenin üzerinde ise lojik-1(+5V) durumunda, algılanan ses seviyesi ayarlanan ses seviyesinin altında ise lojik-0(GND) durumundadır. Bu sayede dijital bir pin kullanarak projenizi basit bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Sound Detector'ü birçok projede kullanabilirsiniz örneğin ses ile cihaz kontrolü yapabilir ve ya robotunuzun ses ile kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Bu projemizde alkış ile ledi yakacağız sonra tekrar alkış ile ledi söndüreceğiz. Devremizde FC-04 ses modülünü kullanıyoruz. Bu modülde 3 tane bağlantı bacağı bulunmaktadır. Bu bağlantılardan bir tanesi 5V, biri GND, biride Analog Giriş bacağıdır. Devremizde Analog girişimizi AO pinine taktık. 5V ve GND girişlerini Arduino daki gerekli girişlere taktık. Alkış ile yakacağımız led ise 2. Dijital pine bağladık. 

Bu devreyi hazırladıktan sonra ilk önce bu sensör ile ses şiddetini ölçmemiz lazım. Bu değer bize her seste devrenin çalışmasını engelleyecek, kısaca ses eşik değerini bulmamız gerekecek.

Bu kod ile seri portta , sensöre konuştuğumuz zaman değerler göreceğiz.Bu değerler 0-1023 arasında değerler olacak. Ben burada değerimi “60” olarak belirledim ve yeni kodu aşağıda hazırladım.

Bu kod ile artık “60” ses şiddetini geçtiğim an “2” numaralı dijital girişe bağlı olan led hemen yanacak ve ses durduğu an ledim sönecek.
Şimdi ise bu projeyi biraz daha geliştirip, ses ile ledimizi yakacağız ama sönmeyecek. Söndürebilmek için tekrardan ses çıkartacağız. Burada kodda bir tane değişken kullandık, bu değişken bize ledin yandığında “1” , ledin söndüğünde”0” değerlerini içerisinde saklayacak, bizde “durum” değişkenine bakarak ledin yanıp yanmadığını anlayacağız.

PROJELER

  • Vumetre, ses duyarlı 5 ledli proje
  • Araba kornası ile açılan garaj kapısı
Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler