nuxoe.com logo

Mblock, IR Uzaktan Kumanda ve PROJELER - 33

 Wednesday, January 13, 2021 Wednesday, January 13, 2021 1155 1155 Kez Okundu MBlock MBlock

IR uzaktan kumanda ile projelerinizi uzaktan kontrol edebilirsiniz. IR uzaktan kitini satın aldığınızda aşağıdaki gibi bir içeriği olacak. IR alıcımızın modeli IR Remote alıcısı (chq1838)dır.


Yukarıdaki devreye ek olarak 3.nolu dijital pine 1 adet led bağladık. Amacımız kumandadan 1. Tuşa basınca led yansın, 2.tuşa basınca led sönsün. Devremizi hazırladıktan sonra uzantı eklememiz gerekiyor. mBlockta Uzantılar menüsünden, Uzantıları Yönette, IRK veya irk yazıp, aratıyoruz ve aşağıdaki resimdeki uzantıyı indiriyoruz. 

Eklentiyi kurduktan sonra ilk yapacağımız iş, kumanın tuşlarındaki kodları bulmamız. Bu kodlar bize alıcının aldığı koda göre işlem yaptırmamızı sağlar. Çünkü kumandanın üzerindeki tuşlara  basınca sinyal olarak bir kod (hx kodu) gider, bu kodu alıcı alır, aldığı koda göre işlemler yapar. O zaman ilk önce bu tuşlarda ki kodları öğrenelim. Unutmayalım ki her tuşun kodu farklıdır. Tuşların kodunu öğrenmek için aşağıdaki kodu kullanabiliriz.
Not: Devrenizi hazırlayıp, IR Kontrol sensörün +5V kablosunu takmayın ve daha sonra kodu hazırlayıp yükleyin. Kodu yükledikten sonra +5V kablosunu takın, çünkü IR Kontrol sensörü takılı ve çalışır vaziyette iken mblokta kod yüklenmesinde sıkıntı çıkabiliyor, unutmayın !


Yukarıdaki kodu Arduinoya yükledikten sonra Seri porttayken kumandadan herhangi bir tuşa bastığınızda 2 tane seri halde sayılar çıkacak.

Burada çıkan 2 tane kod, bir tuşun iki tane kodudur, herhangi birini kullanabilirsiniz. Buradaki, sayıyı bir yere not aldıktan sonra aşağıdaki kodu hazırlayabilirsiniz.

Yukarıdaki kod ile kumandadan “1” e basınca led yanacak, “2” e basınca ledimiz sönecek. Diğer tuşlarında kodlarını öğrenerek istediğiniz projeyi yapabilirsiniz.
Ayrıca piyasada bulunan IR Kontrol Sensörlerinin bazı modellerinde aşağıdaki kodda çok işimizi kolaylaştırabiliyor. Aşağıdaki kodu da denemenizi tavsiye ederim.

Yöntem -2 


Yukarıdaki eklentiyi de kurduktan sonra

Kodlarımızı hazırlayıp çalıştırıyoruz.

PROJELER

  • Farklı tuşlara basarak RGB led yakmak
  • Tuş ile DC Motor çalışacak, başka tuşa basınca duracak
  • DC Motor kullanarak, kumanda ile arabayı sürme
  • Kumanda ile kapı açma (Servo motor)
Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler